http://www.istockphoto.com/illustrations/two-people-talking

Helpompi opiskelu

Nyt ku koulut on alkamassa ensimmäiset vinkit koskevat opiskelua.

http://www.youtube.com/watch?v=jT_0CQ4ar8E

Muisti ja keskittyminen

Opettele aina yksi asia kerrallaan ja ensin pyri ymmärtämään se ennenkuin yrität opetella sen ulkoa. 

Käytä apuna mielleyhtymiä. Eli kuvittele asia, jonka haluat muistaa johonkin yhteyteen. Esimerkiksi "Maija niinkuin Maija mehiläinen". Se voi olla mitä vain, käytä mielikuvitusta.

Tai toiminnan avulla. Tee muistiinpanoja, miellekarttoja, käytä kalenteria. Laita itsellesi muistiin lyhenteitä. Esim. KonSuKiePre (=konjunktio+subjekti+kieltosana+predikaatti)

Itsellä lyhenteet, muistiinpanot ja mielleyhtymät ovat kovassa käytössä ja auttavat paljon.

Tunneilla keskittymiseen helpottaa esim. stressipallo tai muu vastaava mitä voit näprätä. Yritä aina poistaa häiriötekijät. Itselläni musiikki on auttanut keskittymään tehtävien teossa. Kokeessa ota suttupaperi ja kirjoita siihen omia apukeinoja kuten listoja, termejä, sääntöjä yms, jotta et unohda asioita, jos hermostut. Lue kysymykset hyvin ja jos et ymmärrä pyydä apua. Tee koe aina rauhallisesti, voit vaikka kysyä lisäaikaa tai omaa tilaa missä tehdä koe. Ja puhelin poissa, kun teet jotain keskittymistä vaativaa!

Jos testaat vinkkejäni kerro minulle kuinka ne toimivat sinulla tai jos tiedät lisää!

http://papunet.net/sites/papunet.net/files/kuvapankki/20130218/concentratie%202_0.png

Ajanhallinta

1. Vähennä turhien asioiden tekemistä

2. Aikatauluta ja suunnittele

Aikataulu voisi olla esimerkiksi:

9.00 kouluun

11.00 hammaslääkäri

16.00 läksyt

18.00 tanssiharkat

20.00 pakkaa koulureppu

Tee siitä sellainen mikä on itsellesi helppo ja mitä tarvitset muistaa. Voit kirjoittaa myös kalenteriin. Muista myös varata aikaa kivoille asioille ja rentoutumiselle.

Suunnitellessa ajankäyttöä mieti mitä pitäisi saada tehtyä ja paljon saat tehtyä kerralla. Jaa tehtävät osiin ja suunnittele milloin hoidat minkäkin osan. Muista, että suunnitelmassa tulee olla joustoa. Huomio omat ominaisuutesi äläkä ole itsellesi liian ankara. Pyri tekemään asioita, kun olet energinen.

Isoa koulutehtävää tehdessä, suunnittele ajankäyttö ja jaa tehtävät osiin. Tee sitä paikassa missä on helppo keskittyä ja sellaisessa ajankohdassa milloin on energiaa ja jaksat keskittyä. Kirjoita toteutus ylös ja siihen liittyvät muistettavat asiat ylös, jotta sinun on helpompi seurata edistystä ja muistaa mitä sinun tulee tehdä.

Itse pitäisi kehittää enemmän ajanhallintaa. Olen usein myöhässä ja kaikki jää viimetippaan. Miten sinun ajanhallinta?

 

Lukeminen

Ennenkuin alat lukemaan, ennakoi. Valitse myös itsellesi siihen hyvä ympäristö ja ole virkeänä. Selaile ensin kuvat, sisällysluettelot, otsikot yms. Mieti mitä jo tiedät, mitä luulet oppivasi ja mihin tarvitset lukemaasi. Silmäile ensin tekstiä, jotta tiedät millaista se on. On hyvä tuntea oma lukunopeus. 

Silloin, kun luet ole aktiivinen ja syvenny. Jos joku kohta jää epäselväks palaa siihen uudelleen. Tee omia muistiinpanoja tekstistä ja alleviivaa, jos mahdollista. Selvitä avainsanojen merkitykset. Älä kiirehdi vaan lue omalla tahdilla.

Luettuasi, kertaa mitä juuri luit. Pidä pieniä taukoja, mutta älä käytä puhelinta.

Voit myös tehdä tekstistä miellekartan tai keskustella tekstistä jonkun kanssa.

Itselläni toimii hyvin se, että keskustelee muiden kanssa ja kuuntelen myös musiikkia keskittääkseni ajatukset lukemiseen.

Onko sinulla vaikeuksia lukemisessa? Millaisia? Mitä olet tehnyt asialle?

Kirjoittaminen

Koulussa tulossa essee, mutta et tiedä yhtään miten saat siihen oikeat asiat ja lopputuloksesta hyvän? Ei hätää, koska minä tiedän. 

Kirjoita erinäkökulmista. Vertaa, "Kissa on helpompi hoitaa, mutta koirasta saa kaverin." Kuvaile, "Leijona on isokokoinen villieläin." Analysoi, "Leijona on kissaeläin." Sovella, "Jos haluat uuden lemmikin, kissa on hyvä lemmikki ja helppo hoitaa." Yhdistele "Koira on helppo kouluttaa ja ruuat ovat halpoja." (En kyl yhtää tiiä näist mun faktoist et pitääks paikkaansa, mut ymmärrätte varmaan pointin.) Valise hyvät ja huonot puolet, "Kissa on helppo hoitaa, mutta aiheuttaa kamalan hajun."

Aloita kirjoittaminen ensin vapaalla kirjoittamisella, jonka jälkeen etsit tekstistä tärkeät asiat ja kirjoita niistä tarkemmin. 

Kirjoita vaihe vaiheelta.

1. Valmistautuminen: valitse aihe, rajaa aihe ja mieti mitä lukija haluaa tietää aiheesta. Tee aikataulu. 

2. Aiheen kokoaminen: kirjoita ylös ideoita tai tee miellekarttoja. Järjestele ideat ja tee alustavat kappalejaot.

3. Varsinainen kirjoittaminen: Tuota aluksi tekstiä ilman tarkkaa miettimistä ja josset tiedä mitä sanot tiettyyn kohtaan, palaa siihen myöhemmin. Esitä kysymyksiä ja katso vastaako tekstisi niihin. Mieti tekstisi johdonmukaisuutta ja rakennetta. Korjaile, jos huomaat jotain.

4. Tarkistaminen: Tarkista tekstistäsi oikeinkirjoitus, kappalejako, aikamuotojen loogisuus ja onko siinä kaikki mitä siihen haluat tai oikealla tavalla. Voit myös pyytää jonku lukemaan sen ja kertomaan mielipiteensä.

Onko sinulla vaikeuksia luoda tekstiä? Itse koen, että essee tekstejä osaan tehdä ihan hyvin, mutta tarinoita en osaa luoda. 

 

Matikka

Opiskellessa matikkaa etene aina rauhallisesti. Opettele matikan perusteet, silloin tehtävät sujuvat helpommin. Esim. peruslaskutoimitukset, laskujärjestys ja kymmenjärjestelmä. Voit kehittää matikan taitojasi missä vain. Esim. kaupassa ollessa arvioi ostosten loppusummaa tai mitä ne ovat alennuksen jälkeen. Matkalle lähtiessäsi arvioi matkaan kuluvaa aikaa huomioiden oman keskimääräisen nopeutesi. Piirrä kuvia tehtävistä, jotta hahmotat ne paremmin. Keksi omia muistisääntöjä ja konkreettisia esimerkkejä.

Itseäni helpottaa paljon se, että osaan perusteet ja teen yleensä omia muistiinpanoja/lisälausekkeita/kuvia/pohdintoja. 

Oletko sinä hyvä matikassa?

Kielet

Kielet voivat olla hankalia. Pitää aina muista, että epäonnistuminen on okei. Älä ole liian ankara itsellesi. Helpottaaksesi opiskelua voit tehdä erilaisia asioita, mutta tärkeä osa on, että opiskelet parhaasi mukaan ja kertaat. Voit tehdä itsellesi taulukoita, sääntöjä ja omanlaisia muistiinpanoja, jotka helpottavat. Punainen teksti auttaa muistamaan paremmin. Netistä voit tehdä harjoituksia. Voit kuunnella vieraskielisiä tv ohjelmia, radiokanavia, musiikkia tms. ja yrittää hahmottaa mitä niissä puhutaan, voit tehdä muistiinpanoja niistä. Voit myös lukea erilaisia vieraskielisiä tekstejä ja yrittää ymmärtää sitä. Yritä keskustella kielellä mahdollisimman paljon esim. jonkun tutun kanssa, netissä tai missä vain. Puheella ja kirjoittamalla. Sanojen opiskelussa voit käyttää Quizlet-sovellusta. Myös voit pyytää jotakuta kyselemään sanoja sinulta. Voit liittää sanoja johonkin asiaan tai kuvaan muistaaksesi sen paremmin.

Itse yleensä opiskelen jonkun avulla ja teen omia muistiinpanoja.

Onko sinulle kielet vaikeita? Mikä helpottaa sinua?

Arki

Seuraavaksi tulevat vinkit koskevat arjen helpottamista.