http://papunet.net/materiaalia/kuvapankki/luokka/asiat-map

Tunteet

Kirjoitan tänne perustunteista ja miten voit niitä hallita. Kaikilla tunteilla on joku merkitys ja ne auttavat meitä, mutta adhd henkilöillä tunteet ovat yleensä suurempia ja vaikeammin hallittavia.

Häpeä

Mikä on häpeä? Se on sosiaalinen tunne. Se syntyy kontaktittomuudesta toisiin. Eli hylätyksi tulemista, ei saa vahvistusta omille tarpeille tai itselleen. Esim. paheksuminen ja erilainen torjuminen. Sen tarkoituksena on auttaa ottamaan muita huomioon ja käyttäytyä tilanteen mukaisesti. Se on niin sanottu sosiaalinen jarru. 

Miten voit helpottaa häpeän tunnetta? Saadessasi hyvää palautetta, älä vähättele itseäsi. Älä suurentele tai pienentele asoita mitä olet tehnyt tai saavuttanut tai taitoja mitä sinulla on =ilmaise itseäsi rehellisesti. Jos alat kiihtymään, kun alat tuntemaan häpeää, rauhoitu. 

Jos teet jotain omaa tai mistä tykkäät ja muut eivät, älä lannistu ja häpeä. Älä ikinä jätä tekemättä tai sanomatta mitään, koska pelkäät muiden ajatuksia. (Valitettavasti ei päde ihan joka asiaan, mutta ymmärrät pointin.) Pystyt mihin vain, jos uskallat ja yrität. Olet yhtä arvokas kuin muutkin ja kaikissa meissä on jotain miksi voimme kehua itseämme vaikka muut eivät samoin ajattelisi.

Itse usein häpeän mokaamista tai jos puhun liikaa/lipsauttelen tyhmiä juttuja.

Mitä sinä häpeät tai olet hävennyt?

https://www.lily.fi/blogit/oisko-tulta/onko-se-sittenkin-hapea-jota-tunnet/

Viha

Yleensä vihaa pidetään pahana, mutta vihan tunne ja aggressiivisuus ovat eri asioita. Viha auttaa puolustamaan sinulle tärkeitä asioita ja antaa tunteena tärkeää tietoa. Vihan tunne on hyvä purkaa ulos ja tehdä se rakentavasti eikä aggressiivisesti. Yleensä vihaa padotaan sisällemme, jolloin se tulee ulos väärällä tavalla. Myös osana vihaa saattaa olla muita tunteita esim. häpeää, pelkoa ja surua. Meidän kehot reagoi vihaan myös hyvin fyysisesti ja käynnistää meidät puolustus/taisteluvalmiuteen. 

Vihan järkevään purkamiseen tai helpottamiseen olevia tapoja:

Siitä puhuminen. Jokin tekeminen vaikka siivoaminen tai liikkuminen, mikä vaan joka auttaa. Tyynyyn tms. huutaminen tai sen lyöminen. Laske 10 ja hengitä syvään. Musiikin kuuntelu. Etsi sinut suututtaneesta asiasta jotain hyvää. Poistu tilanteesta, joka aiheuttaa vihaa. Tömistä jalkoja. Kirjoita ylös mikä vihan aiheuttaa ja sitten revi/polta se.

Itselläni viha on ollut suuri haaste. Suutun todella helposti ja myös pienistä asioista. Suuttuesani reagoin väärin tavoin enkä hallitse itseäni. Minulla on myös hyvin vahvat fyysiset tunteet vihan kanssa. Esim. saatan saada kuumetta ja sydän hakkaa. Olen todella pitkälle sen kanssa kyllä päässyt ja eteenpäin mennään. Minulla parhaiten toimivat tavat ovat musiikki, puhuminen ja tilanteesta poistuminen. Myös huutaminen ja kiroilu helpottavat.

Miten sinä reagoit suuttuessasi ja mitä teet asialle?

https://www.photopoint.ee/496445-tomy-mangufiguur-pahupidi-viha

Pelko

Se suojaa meitä ja auttaa hakeutumaan turvaan. Välillä kuitenkin pelko tulkitsee tilanteen isommaksi kuin se on. Yleensä välttelemme pelkoa tuovia asioita ja tilanteita. Voimme kuitenkin oppia sietämään pelon ja epävarmuuden tunteita.

Ota pelko vastaan myötätunnolla. Keskity hengitykseen, "Selviän tästä". Keskity kehosi tuntoaisteihin ja yritä unohtaa pelko. Ole päättäväinen, "En anna pelon ottaa valtaa". Ravistele jännitystä ulos. Kuuntele rauhoittavaa musiikkia. Mieti mikä toisi turvaa, esim. esine mitä koskea, joku läheinen tukena. Puhu pelostasi muille.

Itselläni ahdistuneisuushäiriön takia pelko on hyvin suuri osa mun elämää. Itse läheisten tuella yritän päästä siitä eroon ja no minulla on myös lääkitys siihen. 

Milloin sinä pelkäät? Millaista se on? Mitä teet silloin?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pelko

Suru

Se on luopumisen ja irtipäästämisen tunne. Se auttaa meitä pysähtymään. Elintoimintomme hidastuvat surun myötä, eikä sitä saa pois muutakuin suremalla ja käsittelemällä. Surua ei pidä kieltää tai työntää pois, muuten se johtaa masennukseen. On kuitenkin keinoja miten surra, jotka edesauttavat surun poistumista. 

Anna surun tulla, älä estele tai kiellä. Kirjoita, piirrää, maalaa, anna sille kanava tulla ulos. Helli itseäsi. Pyydä apua ja keskustele. Aina on hyvä puhua jollekkin, avautua ja itkeä, mutta älä silti kaada omaa tuskaasi kokonaan toisen niskaan. Kokeile uusia asioita, pikkuhiljaa. Mene luontoon. Muistele ja katso kuvia. Tee asioita, jotka piristävät.

Itselläni on ollut paljon surua, masennuksen takia ja no suoraan sanottuna paskaa on ollut paljon. Nykyään olen kyllä paljon pirteämpi ja saan oikeanlaista apua.

Onko sinulla masennusta tai koetko muuten vain usein surua? Mitä teet, kun olet surullinen?

https://www.huonoaiti.fi/yksinaisyyteni-havettaa-minua/

Ilo

Ilo on meidän tasapainoittaja kuoppaisella elämän tiellä ja palautumaan stressistä ja negatiivisista asioista. Hyvien asioiden huomaamiseen tarvitaan enemmän työtä, koska meidät on tehty huomaamaan herkemmin vaarat. Kivat asiat saavat onnelliseksi, mutta loppujen lopuksi onnellisuus on kiinni siitä, mitä itse valitsemme elämään. Mihin keskityt ja mitä ruokit. Myös lepo, liikunta ja ruokavalio vaikuttavat, kun pidät niistä huolta olet todennäköisemmin onnellinen. 

Miten sitten valjastaa iloa? Luomalla, kirjoittaa, puhua, laulaa, askarrella yms. Hanki elämyksiä ja elä niissä. Hyvä asenne, ei ole väliä mitä tapahtuu vaan mitä teet sen asian kanssa mitä tapahtuu. Käytä kaikkia aistejasi, kun tunnet iloa. Mieti/listaa/keskustele hyvistä asioista elämässäsi, huomaatkin, että niitäkin löytyy. Tee muille hyvää, tukemalla, inspiroimalla, miten vain. Antaessa muille hyvää, saat sitä takaisin. 

Tee asioita, joista tulet iloiseksi. Itse tulen iloiseksi esim. musiikista.

Muista kokea iloa!

http://www.ilanelanzen.com/personaldevelopment/seek-the-challenge-your-happiness-will-thank-you/

Stressi

(Stressi ei nyt perustunteisiin kuulu, mutta kirjoitan tänne silti siitäkin.) Stressi voi olla myös hyvä, sillä se valmistaa hyvään suoritukseen. Se voi lisätä suorituskykyä, keskittymistä ja tarkkaavaisuutta. Sitä siis tarvitaan tavoitteiden saavuttamiseen, mutta liiallinen stressi ei ole hyvä ja keho ilmoittaa milloin stressi on muuttunut liialliseksi. Oireita on mm. univaikeudet, hengen ahdistus, raivokohtaukset/itku kohtaukset.

Miten hallita stressiä? Nuku ja lepää tarpeeksi. Huilitauot työn ohessa tai päivä, jolloin vain rentoudut. Syö ja liiku myös säännöllisesti. Hemmottele itseäsi ja hulluttele. Pidä huoli rajoistasi äläkä patoa liikaa asioita. Ajattele takaiskuja opettavaisina. Luo aikataulu. Vältä mustavalkoista ajattelua. Ota realistisia tavoitteita. Tarvittaessa pyydä myös apua.

Itse koen stressiä usein ja siitä on vaikea päästä irti varsinkin, kun vaadin itseltäni yleensä liikoja ja pyrin tekemään asiat täydellisesti. Minua auttaa hyvin aikataulut ja lepopäivät.

Stressaatko sinä liikaa? Voisitko tehdä asialle jotain tai oletko tehnyt?

http://vivalahenni.blogspot.com/2012/06/stressihormoni.html