Itseään pitää rakastaa, arvostaa ja kunnioittaa. Pitää osata kehua itseään ja nauraa vastoinkäymisille. Tietenkin on asioita mistä et pidä itsessäsi ja niille voi yrtittää tehdä jotain, mutta kaikkea ei pidä inhota itsessään. Eikä tietenkään kaikessa pidä olla hyvä tai osata kaikkea. On myös hyvä tietää omat heikkoudet ja huonot puolet, mutta keskity hyviin. Aina pitää olla oma itsensä eikä muuttua tai jättää jotain tekemättä muiden takia. Se ei tee sinusta itserakasta. Tietenkin tulee huomioida muita ja heidän tunteita ja hyväksyä heidät. 

https://www.hel.fi/sote/perheentuki-fi/koululaiset/kasvu-ja-kehitys/identiteetti-ja-itsetunto

Ihana minä

Muista aina välillä kehua itseäsikin ja olla ylpeä omista saavutuksista. Voit esim. aina välillä kirjoittaa ylös tai miettiä mielessäsi: Mitkä ovat vahvuuteni? Missä olen hyvä? Mitkä ovat hyviä luonteenpiirteitäni? Voit myös kysyä muiltakin missä olet heidän mielestään hyvä yms.

Mitä asiaa arvostat eniten itsessäsi? Mitä arvostat eniten läheisissäsi? Kerro itsellesi ja läheisillesi. Minusta olisi myös kiva kuulla mitä arvostat eniten itsessäsi. Itse arvostan itsessäni eniten sitä, että olen rehellinen.

Ole super

Adhd tms. ei ole myöskään syy inhota itseäsi. Ehkä saatat olla huono muistisempi tai ymmärrät asiat huonosti, mutta et silti ole huono. Kaikkiin ongelmiin saa apua. Adhd tms. ei määritä sinua tai sitä kuka olet. Minulla itsellä meni pitkään hyväksyä adhd/muut sairaudet osana mua, mutta nykyään olen sinut niiden ja myös itseni kanssa. Se vaatii paljon työtä, mutta yrittämällä onnistut missä vaan. Lannistavat ihmiset tai muut asiat ovat vain hidasteita päämäärässäsi olla super. Etenkin me neurot ollaan mielettömän mahtavia supertyyppejä. Me ollaan rohkeita, omanlaisia, viisaita ja todella vahvoja. Jonain päivänä meitäkin arvostetaan eikä jatkuvasti vain väärinymmäretä ja tuomita. Ajattele ennemmin niin, että sinulla on oma supervoima. Onhan aina supervoimissa huonoja puoliakin. 

Onko sinua usein väärinymmärretty ja tuomittu? Millaisissa tilanteissa?

https://unwomen.fi/uutiset/women-world-festivaali-viikonloppuna-tampereella/attachment/wow-supersankari/

Ole oman elämäsi pomo

Välillä kuuluu laittaa itsensä ensimmäiseksi. Ei ole väärin, jos joskus kieltäydyt jostain tai teet itselle hyviä asioita. Sinunkin kuuluu olla onnellinen, jos aina vain teet kaikkea muille, jätät omat jutut syrjään ja keskityt tekemään vain muista iloisia, et itse voi olla onnellinen. Joskus täytyy pitää omat rajat ja olla hieman itsekäs. Jatkuva itsekkyys ei myöskään ole hyvä etkä silloin voi olettaa saavasi muilta hyvää. Myös muidenkin tulee huomioida sinua ja myös osata kieltäytyä. Päätavoitteenasi tee itsesi onnelliseksi, saavuta haluamiasi asioita, tee asioita mistä pidät ja myös tärkeänä: ole oma itsesi. Siinä ohessa huomioi myös muita ja tee epäitsekkäitä valintoja. Maailma ei pyöri sinun ympärilläsi, mutta elämäsi pyörii. Hallitse itse elämääsi. Tee omat valintasi. Nauti hyvistä asioista ja koe niitä. Kyllä niitä kamaliakin päiviä/hetkiä löytyy hyvinkin usein. Haluun antaa keinoi miten tehdä elämästä parempaa, mutta en väittää et se olis aina sitä ruusuilla tanssimista. 

Tärkeä muistaa!